Ik zit midden in een opdracht voor Aldenhof woon-zorgcomplex. Een mooie opdracht, op mijn lijf geschreven!  

De directie van Vastgoedbeheer Limburg heeft mij gevraagd om een beeld te maken voor de hal van het nieuwe woonzorgcentrum Aldenhof in Born. De nieuwbouw vervangt het voormalige zorgcentrum St.Maarten in de oude dorpskern van Born. De Aldenhof is een woon-zorgcomplex met 5 kleinschalige woonvormen voor in totaal 30 psychogeriatrische cliënten. Daarnaast zijn er 60 zorgappartementen voor verzorgingshuiscliënten en bijbehorende voorzieningen zoals keuken, restaurant en kantoorruimten.
 

AAN ELKAAR LASSEN OF OMSMELTEN?

Het uitdagende aan deze opdracht is dat ik een kunstwerk mag maken waarin de koperen letters die op de gevel van het voormalige St. Maarten hingen een tweede leven ga geven. Naast hergebruiken, is het symbolisch verbindende gebaar naar de nieuwe bewoners van groot belang voor mijn opdrachtgever.

Dan begint voor mij het spel. Mijn hoofd maakt overuren en het gaat alle kanten op. Ga ik de letters in de originele staat gebruiken, ze door elkaar husselen, ga ik ze in stukken zagen en weer aan elkaar lassen of zal ik ze omsmelten en vermengen met het brons?

 

OUD WORDT NIEUW

Uiteindelijk heb ik gekozen om de letters te versmelten. Oud wordt nieuw. Vooruitkijken, een nieuwe toekomst voor deze mensen in een nieuw huis. Het moet een beeld worden van verbinding. Een figuur dat gekoesterd gaat worden. Die net als de inwoners een mooi plekje krijgt in dit nieuwe huis. Is hij vertederend, aaibaar, om van te houden? Zet hij aan tot nadenken? Ik hoop het wel.

We gaan het zien. Maandag ga ik weer naar de bronsgieterij om er verder aan te werken. Voor het uiteindelijke resultaat moeten jullie nog even wachten. Het beeld wordt medio september onthuld.

Ik hou jullie op de hoogte!